Jaga:     
Nipid

Kõik, mida pead teadma: kuidas säilitada veini?

Ehtne veinikelder oleks ju tore – lähed koos kallite külalistega valima, lükkad ämblikuvõrgud kõrvale, pühid tolmu pudelilt ja tunned uhkust. Ometi võib veinipudeleid hoida ka vanas kartulikeldris või isetehtud riiulis.

“Kodus veini hoidmisel on väga lihtsad reeglid: võimalikult ühtlane temperatuur ja pimedus. Ehk: veini tuleb hoida nii nagu ämma – keldris ja kaelani vees,” ütleb veiniasjatundja Kalev Vapper naljaga pooleks. Päris tõsiselt manitseb ta aga, et veinile on kõige ohtlikum just temperatuuri kõikumine: “Soe-külm-soe-külm on palju hullem kui isegi soojas hoidmine, mis ka muidugi hea ei ole. Vein on elus organism ja vintsutamist-väntsutamist külma-sooja vahel ei talu.”
Kõige kasulikum on veini hoida 10–12 kraadi juures, ka 13–14 on veel päris hea. See käib nii punase kui valge veini kohta. “12-kraadise soojaga laagerdub vein veel edasi ehk küpseb. Ja loomulikult tuleb veinipudelit hoida külili, et kork oleks veiniga kaetud ja õhku pudelisse ei pääseks. Õhk on peale temperatuurikõikumise veini kõige kurjem vaenlane. Sestap kasutatakse tänapäeval üha rohkem kunstkorke – neil ei saa olla küljes nn korgiviga, mis on korgitammest korkidel.
Päris korkidel on umbes kolmel protsendil selline viga küljes, et kollased täpid on näha. TCA on selle ametlik nimi – batsill või bakter, mida leidub korgitamme koores ja mis veini ära rikub. Kui nüüd ette kujutada, mis see tähendab: et maailma veinidest umbes 3% on pidevalt ohus. Ja kui mõelda, kui palju seda veini üldse toodetakse, siis need on ikka väga suured kogused,” kirjeldab Vapper olukorda.
Ning kiidab samas Eesti veinipublikut: enam ikka ei ole nii, et rahumeeli juuakse restoranis ebatäiuslik vein ära, julgemata öelda, et sel miskit viga on. “Ma ise olen kunagi Itaalias Torinos tipprestoranis saatnud järjest kaks pudelit tagasi. Ilma igasuguse valehäbita – no oli viga küljes. Ja seda võeti täiesti loomuliku asjana,” julgustab Vapper veinisõpru samamoodi toimima. Ja pakub välja variandid, kus veine hoida.

Veinikelder
* Vana maakelder on veini säilitamiseks väga hea. Kellel selline vanast ajast olemas, on õnnega koos.
* Õues asuva veinikeldriga peab vaatama, et temperatuur seal suurde miinusesse ei lähe. Kuni 5 miinuskraadi kannatab aga vein üldjuhul välja. Parem oleks siiski, kui temperatuur püsiks kerges plussis.
* Kui teil maja all on kelder, vaadake see üle. Koht, kus kunagi hoidsite kartuleid, võib väga hästi sobida nüüd ka veini jaoks.
* Keldri sisu ehk veiniriiulid saab ehitada ükskõik millest. Ilusad on puust riiulid, aga hästi sobivad näiteks ka keraamilised dreenitorud, kuhu veinipudel täpselt sisse mahub (nii torud kui ka riiulid peavad olema ikka horisontaalselt). Laske fantaasial lennata!
* Hea on veinid riiulitele paigutada mingi süsteemi järgi. Näiteks üheskoos Uue Maailma veinid ja teisal Vana Maailma veinid. Või siis valged ja punased veinid eraldi või hoopis aastakäikude järgi. Võib ka teha päris sellise pingerea, et alguses nooremad veinid, mis kohe käiku lähevad, ja lõpus need, mida tahate sada aastat hoida.
* Kui teil keldris on hallitust, olete taas õnnega koos – see annab märku, et koht on niiske ja veini hoidmiseks väga sobiv. Vein ei taha väga kuiva keskkonda.
* Niiskes ruumis võivad veinipudeli sildid kahjustatud saada. Mõni asjatundja soovitab kaubandusliku välimuse säilitamiseks sildid üle lakkida. Samas arvavad jälle teised, et natuke hallitanud ja tolmunud silt on pigem väärikas ja annab märku veini kauaaegsest säilitamisest.

Veinikapp
* Kui keldrit ei ole ja seda ka rajada ei õnnestu, on ideaalne lahendus veinikapp, mida poes müüakse. Hea abivahend neile, kes veini pikemalt säilitada plaanivad.
* Parimates kappides on eraldi tsoonid valge ja punase veini jaoks.
* Head veinikapid (töötavad elektriga) on peaaegu hääletud.
* Kui vein sellisesse kappi panna, võib olla kindel, et see säilib hästi.

Veiniriiul
* Seda saab osta, aga selle võib ka ise teha.
* Riiul pange kindlasti kohta, kus sellele päike peale ei paista.
* Riiulil on targem hoida veine, mida te ei kavatse 5–10 aastat alles hoida. Pigem pange sinna pudelid, mis mõeldud lähiajal tarvitada.

Pappkast nurgas
* Kui keldrit ja kappi ei ole, tuleks veini jaoks vaadata kodus pimedam ja külmem toanurk välisseina ääres. Sahver oleks muidugi veel parem. Ka jahe riidekapp ajab asja ära.
* Pudelite hoidmiseks kõlbab hästi ka tavaline veinikast – küsige või poest, kui endal pole, ja hoidke oma veine seal. Vähemasti ei pääse valgus pudelile ligi.

Millist veini säilitada?
* Kui ise valida ei oska, minge ja küsige mõnest veinikeldrist. Supermarketite müüjad vahelduvad nii tihti, et üldjuhul ei jõua nad endale veinitõdesid selgeks teha. Mis aga ei tähenda, et supermarketist head veini ei leia.
* Noort veini pikalt säilitada ei maksa: mida varem tarvitada, seda parem. Kui noort veini liiga kaua hoida, ei olegi seda hiljem joogikõlblik. Kui ta aga ongi veel joodav, ei paku ta pika seismise järel enam mingit elamust.
* Kuidas noort veini ära tunda? Kui teate viinamarjasortide omadusi, on see lihtne – tänapäeval on veinipudelil enamasti viinamarjasort kirjas. Ka tuleks sildilt järele vaadata, kas veini on hoitud tammevaadis või mitte. Kui ei, siis seda kaua säilitada ei tasu.
* Vaadake veini alkoholiprotsenti – üldjuhul mida suurem number, seda paremini vein säilib.
* Ka hind aitab noori ja säilitamiseks mõeldud veine eristada. 

(Foto: Matton Estonia)