2
fotot
Jaga:     
Blogid | Jazzino

BLOGI! Katsetame jahudega: kikerhernejahuga banaanikeeks

Blogi .jazzino. on asunud katsetama põnevate jahudega. Seekord on luubi all kikerhernejahu. Loe sellest lähemalt ning proovi ka hõrku keeksiretsepti. 

Nisu, odra, rukki jms kõrval leiab ka kodumaiselt turult järjest rohkem põnevaid jahusid, mis igati katsetusrõõmu ja uusi maitseelamusi pakuvad. Siin on ahjus koogiks küpsetatud kikerhernejahu ehk besan. Kikerhernejahu on eriti popp veganite seas, sest sisaldab palju valku ning jahu veega segades saab taigna, mille seejärel pannil koogiks küpsetada ning mis lehetoiduliste taldrikul pidavat kenasti omleti nime väärima. 


Kuigi tuntum on kikerhernejahu just soolastes küpsetistes - ideaalne indiapäraste leibade ja frititud pakorate ja pirukate valmistamiseks, kotlettides ja taimsetes pätsides, aga samuti ka näiteks paneerimiseks - siisigati omal kohal on ta ka magustoitudes. Lisaks kõigele muule on kikerhernejahu ka gluteenivaba - põhimõtteliselt on tegu jahvatatud kikerhernestega. Kikerhernejahu leiab Eestis näiteks Umami veebipoest, aga ka näiteks Piprapoest, ökosahvritest jms.

Siin on üks lihtne ja mõnus gluteenivaba koogiretsept, kus küpsed banaanid ja mesi annavad küpsetisele magususe ning hoiavad tervislikku joont. Väljamaal kutsutakse sarnast kooki banana bread'iks ehk banaanileivaks - või kui Eestimaisest vaatepunktist vaadata, siis võiks ta nimetada pigem banaanisaiaks. Ja sealt veel edasi - magus sai on juba ju keeksi poole kaldu? Nii et ikkagi banaanikeeks? Retseptiidee siit. 



Kikerhernejahuga banaanikeeks
u 20-cm vorm 

  • 150 g kikerhernejahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl kaneeli
  • näpuotsatäis soola
  • 225 g püreestatud banaani
  • 2 sl mett
  • 2 sl kookosrasva
  • 1 tl vaniljekaunapastat
  • 2 muna
  • 1 tl õunaäädikat
  • 50 g tumedat šokolaadi

Sega kikerhernejahu küpsetuspulbri, kaneeli ja soolaga. Sulata ja jahuta koososrasv. Klopi munad lahti ja sega banaani, mee, kookosrasva, äädika ja vaniljekaunapastaga. Haki šokolaad jämedalt. Sega kahe kausi sisud omavahel kiirelt kokku ning viimasena lisa šokolaad. Vala vormi ja küpseta 180 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni keeks on kerkinud ja pealt helekuldne. Lase veidi jahtuda ja serveeri soojalt.

Kuula kõrvale: Bosco Rogers "The Middle"

Selle armsa südamevormi kinkis mulle vanaema soolaleivaks. Pean ütlema, et vist nii mugavat ahju sisse- ja väljatõstmise vormi ei ole mul varem olnud!

Vaata .jazzino. blogi SIIT