2
fotot
Jaga:     
Blogid | Jazzino

BLOGI! Kuidas valmistada indiapärast jäätist ehk kulfit

Kokandusblogi .jazzino. õpetab sel nädalal valmistama pistaatsia kulfit ehk idamaist magusrooga. Kutsu eksootika kööki! 

Hõissa! Loodan, et kõigi vastlad möödusid kukliselt ja supiselt, vurrikeerutustega ja pikkade (muda?)liugudega.
Kuna õues olev ilm on ne rõba, ne mjasa ja ilmselt on kõigil juba kevadootus vaikselt põue pugemas, siis on täpselt õige aeg üks eksootiline magustoidutegu ette võtta. 


Kulfi ehk indiapärane jäätis on rammus ning erineb meile tuntud jäätisest just oma kõva tekstuuri poolest. Eks ta ole loogiline ka - kui meie jäätisega india päikese kätte minna, siis on paari minutiga jätsist ainult vedelikus ujuv tuutu või paljas pulk alles. Kulfi sulab aga palju aeglasemalt ning sellega saab rahus mekutada ka lõunamaa kuumas kliimas. 

Kuigi kulfi kõlab eksootiliselt, siis on teda päris lihtne ka eestis valmistada. Et see päris õige maitsenüanss kätte saada, siis soovitan lisada ka veidi roosivett, aga kellele see vastu on, võib roosivee rahus retseptist välja jätta. Kuigi ma ise kõige suurem rooside austaja oma söögis pole - ikka nagu seebi kõrvalmaitse oleks - siis kulfis on roosivesi minu meelest täpselt omal kohal. 



Pistaatsia kulfi

8 vormi

  • 2 l täisrasvast piima
  • 140 g suhkrut
  • 5 kardemonikupra uhmerdatud seemned
  • 100 g naturaalseid (soolata) pistaatsiapähkleid + lisaks serveerimiseks
  • 2-3 tl roosivett

Kuumuta piim keemiseni ning keeda võimalikult madalal tulel pidevalt segades kuni algsest vedelikust on alles veidi alla poole. Selleks kulub ligi tund aega. Lisa suhkur, peenelt hakitud pistaatsiapähklid ja kardemon ning kuumuta segades veel umbes 10 minutit. Lisa roosivesi ning lase segul jahtuda. Vala kulfisegu silikoonvormidesse ning lase edasi jahtuda. Külmuta kulfit vähemalt 4 tundi enne serveerimist. Vormidest saad jäätise välja nii, kui lased vormid korra kuuma vee alt läbi. Silikoonvormid üldiselt käituvad üpris eeskujulikult ning kulfid peaksid vormidest kergelt välja tulema. Lase veidi toatemperatuuril seista ning puista serveerimisel jäätisele veidi pähkleid. 

Tuju heaks tegema ka John Butler Trio ja nende album "Sunrise Over Sea".

Vaata blogi lähemalt SIIT