2
fotot
Jaga:     
Blogid | Jazzino

Vitamiinipomm: karulaugu-quiche

Kristi kokandusblogist .jazzino. jagab sel nädalal krõbeda põhjaga karulaugu-porgandi-juustu-quiche'i retsepti. Proovi järele! 

Kevadisel karulaugulainel jätkates - üks mahlane ja mõnus lahtine pirukas, kus lauk seltsiliseks saanud porgandi. Ja et kõik see tervislikkuse kuhi eriti maitsev oleks, ka korraliku peotäie juustu. Mure ja krõbe pirukapõhi on sel korral rukkijahust. 

Eile hommikul, kui taevas veel pilved ning õhutemperatuuri võis ühe numbriga kirjutada, võtsime koos kolme sõbraga rattad ning panime Pirita poole ajama. Piritalt edasi Mähele, sealt Randvere poole, läbi Metsakastide ja Aiaotsade. Sealt mööda rannikut üles kuni Rohuneeme tippu, haakides läbi metsatukkade ning elamurajoonide. Korralik pedaalimine, aga kui Rohuneeme juures randa jõudsime, oli oi kui hea tossud-sokid jalast visata, varbad liiva alla peita ning piknikku pidada. Algul oligi mõte see quiche rattamatkale kaasa teha, (porgandid ja karulauk olid kodus ootamas,) kuid kahjuks ei mänginud ajaga välja ning lihtsalt ei leidnud enne matka hetke, et ahi kuumaks kütta. Nii et viimane pood teel - Grossi toidukaupade imeline äri - sai hoopis endale au meie lõunalaud katta.

Rannas paar tundi pikutatud, ühel hullul isegi ujumishooaeg avatud, sõitsime tagasi linna otsemat teed pidi ehk Rohuneeme läänerannikut mööda. Kokku tuli veidi üle 50 kilomeetri sõtkumist ning olin kindel, et jalad järgmisel päeval valutavad. Tutkit! Hoopis nägu oli järgmisel päeval oi kui punane ja paistes. Õhtul paksult peale määritud after sun ei aita selle vastu, kui rumal heledanahaline tüdruk päev otsa ilma päikesekaitse ja mütsita looduses ringi otsustab lasta. Oeh, ikka ei õpi... Suutsin terve kuu Filipiinidel ilma ära põlemata olla ning nüüd ühe kena maikuise päevaga korralik vähijume saavutada. Täna käisin terve päeva ringi SPF 50 paksult peale määritud ning päikeseprillidega, et natukenegi oma rubiinpõski varjata... 
Ah mis ilus sini-must-valge Rohuneeme rand oli!

Välja teenitud horisontaal pärast rattamatka
Täna sai Kalamaja päevi väisatud, hoovikohvikute maraton tehtud, siit sealt hääd mekitud. Mis silma jäi ja mida maitsvat leidsime?

Kiidan näiteks mahelambakebabi, mis oli äkki Valgevase tänaval? (Veidi eetiliselt küsitav oli kohe grilli kõrval väike tarandik lambatalledega panna, aga ei tea, kas olen nüüd pagan ise, aga mind isiklikult ei häirinud.) Magusarindelt JäätiseWuntsi maasika-kookosjäätis oli oi-kui-hea, värske ning mitte imalmagus, nagu jätsid vahel on. 

Paul's Bagel'si vesikringleid, jällegi Valgevasel, jätkus vaid kiiremaile, sest ükskõik kui suur bagel'site kuhi hommikul seal ka on, teadjad juba oskavad selle oma marsruudi algusesse paigutada, et mitte tühjade kätega jääda. Paul teeb oma firmaretsepti järgi erinevate katetega bagel'eid ka tellimuse peale, nii et kes ilma jäid ja huvi on, peilisin ka tema Facebook'i lehe välja. ;) 

Head pitsad ja tšill Lõuna-Euroopa vaib oli Peppe kohvikus Jahu tänaval, kus Sitsiiliast pärit Peppe oma koduaia oliividest pressitud õli müüs. Mahe ja värske, ja kes head oliiviõli hinnata oskab, siis tasub sel lehelsilma peal hoida - kui järgmine laar Sitsiiliast siia jõuab, saab sealt kaudu ka endale vedelat kulda soetada. ;) 



Tore oli ringi käia ning hoovidesse sisse põigata, aga kui ühel hetkel Kalma sauna ees platsil maandusime, kus foodtruck'id oma laagri püsti olid pannud, tekkis tüütu ja väsitav miks-siin-nii-palju-inimesi-on laada lämmatav tunne. Saime kõik aru, et viimane aeg on sammud kodu poole seada (tee peal loomulikult veel viimased baklava'd näppu haarates.) 

Kui päikesepõletus näos end meelde tuletab ja jalad Kalamaja tänavakilomeetritest pea villis, on kodu õndsasse vaikusesse jõuda parim tunne. Diivanil logeleda ja internetis elu uurida, kiirelt ka seesama quiche ahju lükata. Mõnus!



Karulaugu-porgandiquiche
11 x 35 cm vorm

Rukkijahust põhi:

  • 75 g võid
  • 150 g rukkijahu
  • 1 tl soola
  • 3-4 sl külma vett

Täidis:

  • 50 g ehk keskmine peotäis karulauku
  • 200 g porgandit
  • 2 muna
  • 2 dl piima
  • 75 g riivjuustu
  • 1 tl soola
  • nii kümmekond veskikeerdu musta pipar

Haki noaga külm või jahu ja soolaga puruks, lisa vesi ning sega taignaks. Suru tainas võiga määritud vormi põhja ja äärtele ning torgi kahvliga auklikuks. Kata kilega ning pista pooleks tunniks külmkappi. Kuumuta ahi 180 kraadini ning eelküpseta põhja umbes 10 minutit, kuni tainas on pealt kena kuiv. 

Samal ajal riivi porgandid ning lõika kääridega karulauk ribadeks. Klopi munad piimaga lahti, lisa juust ning maitsesta soola-pipraga. Sega munapiima juurde porgand ning karulauk. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ning küpseta pirukat 180 kraadi juures umbes 25-30 minutit, kuni täidis on hüübinud. Valmis pirukal lase paar minutit enne serveerimist jahtuda. Maitseb hää nii kuumalt, külmalt kui ka leigelt. 

Nina Nastasia ja tema "A Dog's Life". 

Vaata blogi lähemalt SIIT