Jaga:     
Kokka

Õpetus: kuidas valmistada pelmeene

Eestlased söövad aas­tas ligi 2,3 miljonit kilo pelmeene! Siin on retsept, kuidas neid kolmel viisil (lihatäidis, aasiapärane köögiviljatäidis, spinati-juustutäidis) ise valmistada. 

Valmistamise aeg: 30 minutit + 30 minutit taina tahenemiseks

Pelmeenitainas:

2 muna
3 dl vett
1⁄4 tl soola
550–600 g nisujahu

Klassikaline lihatäidis:

400 g seahakkliha

1 sibul
2 küüslauguküünt

1 tl soola

0,5 tl musta pipart

Spinati-juustutäidis:

200 g spinatit

100 g riivjuustu

soola, pipart

Aasiapärane köögiviljatäidis:

1 porgand
1 brokolivars
1 muna
2 sl seesamiõli
1 cm jupp ingverit

1⁄4 tl Cayenne’i pipart

1 sl sojakastet
soola, pipart

Valmista pelmeenitainas

1. Vispelda munad, vesi ja sool ühtlaseks.

2. Lisa pool jahukogusest ja sega lusikaga segamini.

3. Lisa ülejäänud jahu ja sega tainas kätega. Sõtku seda 4–5 minutit, kuni saad ühtlaselt elastse massi. Raputa tainale pisut jahu, kata kauss kilega ning jäta 30 minutiks toa­ temperatuurile ootele.

Valmista meelepärased täidised

Klassikaline lihatäidis

Haki sibul ja küüslauk hästi peeneks. Seejärel sega kätega kõik ained kokku. Sõtku korralikult, kuni segu on ühtlane. Võid sibula ja küüslaugu soovi korral ka köögikombainis pürees­ tada, siis ei jää täidisesse tükke.

Aasiapärane köögiviljatäidis

Haki porgand ja brokolivars hästi väikesteks kuubikuteks (2 × 2 mm) ja tõsta kaussi. Klopi lahti muna, maitsesta soolaga ning prae pannil mõlemalt poolt küpseks. Jahuta ja haki peeneks. Riivi ingver ja lisa koos muna, maitseainete ja õliga köögiviljadele.

Spinati-juustutäidis

Pese spinat ja pane õlitatud pannile. Kuumuta lehti, kuni spinat närtsib. Jahuta ja haki peenemaks. Sega spinat riivjuustuga, maitsesta soola ja pipraga.

Vormi pelmeenid

1. Rulli tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks. Lõika 4 cm läbimõõduga ümmar­guse küpsisevormiga tainast kettad.

2. Aseta ketta keskele 1 tl täidist.

3. Tee käed jahuseks ja tõsta üks tainapool pool­ kuukujuliselt täidisele. Näpi selle lahtine serv korralikult kokku.

4. Tõsta pelmeeni nn pool­ kuu otsad kokku. Selleks keera pelmeen, täidis sees­ pool, ümber sõrme ja tõsta ühe poolkuu ots teise peale ja vajuta tugevalt kokku.

5. Vajuta näpitud serv pisut pikemaks. Tulemuseks saad ümmarguse pelmeeni.

6. Aseta valmis vormi­tud pelmeenid jahusele lõikelauale ootele. Jahusele seetõttu, et need pinna külge ei kleepuks.

Keeda, auruta või sügavkülmuta

Keeda nii!

Kasuta pelmeenide keetmi­seks suurt potti. Kuumuta vesi keemiseni ja aseta potti üks kiht pelmeene. Keeda neid 7–8 minutit ja tõsta vahukulbiga sõelale nõrguma. Nirista peale natuke õli, et pelmeenid üksteise külge ei kleepuks.

Auruta nii!

Tõsta pelmeenid ühe kihina umbes 15–20 minutiks aurutisse.

Sügavkülmuta nii!

Aseta keetmata pelmeenid ühe kihina alusele, kata kilega ja lase neil pool tundi külmuda. Seejärel võta pelmeenid külmast välja ja aseta õhukindlas­se kaanega nõusse. Pane tagasi sügavkülmikusse.

KÕIGE PAREM MAITSEKOMBINATSIOON!

Serveeri pelmeene hapukoorega, millesse oled hakkinud rohelist sibulat. Aasiapäraseid pelmeene serveeri soja­ ja tšillikastmega.

(Foto: Eva Pärtel)