Jaga:     
Kodu ja Aed

Õige aeg korjata: kibuvitsamarjadega terveks ja ilusaks

Rooside ema kibuvitsa on ammu tuntud kui hurmavalt lõhnavat taluaia ilutaime. Rahvameditsiinis on vitamiinirikkaid marju kasutatud talvel organismi turgutamiseks. Samuti on kibuvitsa omadused hinnatud looduskosmeetikas.

Kibuvitsalehti korjatakse noorelt enne aromaatsete õite puhkemist. Õisi, millest saab teha maitsevett, teed, moosi, lõhnakotte ja valmistada kaunistusi, korjatakse tavaliselt suve esimesel poolel.

Praegu on aga just õige aeg hankida punaseks värvunud kibuvitsamarju. Tee seda soovitatavalt kinnastega päikeselise ja kuiva ilmaga, mil marjade heade koostisainete sisaldus on maksimaalne. Siis on soovi korral marjadelt ka lihtsam seemneid eemaldada.

Pärast esimesi miinuskraade lähevad viljad pehmeks ja veidi magusamaks. Ka siis on neid veel sobilik koguda.

Kibuvitsamarjad sisaldavad 20 korda rohkem C-vitamiini kui apelsinid. Peale selle leidub neis A-, B- ja E-vitamiini ning rauda, mangaani, fosforit, oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid. Kibuvitsamarjadel teatakse olevat ka vereloomet soodustav, kergelt lahtistav ja kuseeritust soodustav mõju.

Kui soovid marjadest vaid teed valmistada, on lihtsaim viis korjatud marjad kuivatada tervelt hämaras kohas. Kibuvitsamarjad kuivavad paberil ühe kihina minimaalse õhuniiskuse ja 25–30 kraadi juures 2–7 päeva või praeahjus pöördõhurežiimil 40–70 kraadiga ühe-kahe tunni jooksul. Viimasel juhul jäta ahjuuks praokile, et niiskus ahjust välja pääseks. Energiat säästvam on kasutada spetsiaalset kuivatit.

Kui plaanid marja viljaliha mitmekülgsemalt kasutada, võid kuivamise kiirendamiseks marjad enne tükeldada või poolitada ja eraldada kohe ka karvakestega seemned. Kuivatatud ja peenestatud või sügavkülmutatud viljaliha on hea lisand smuutidesse, putrudesse, maiustustesse, lemmikloomatoitu ja mujale.

Ükskõik kuidas otsustad marju kuivatada, peaksid neid aeg-ajalt segama, et need ühtlaselt kuivaksid. Vitamiinirikaste marjade omadused säilivad kuni kaks aastat.

Loe edasi Nipiraamatu oktoobrinumbrist!

(Foto: Matton Estonia)