Jaga:     
Blogid | Jazzino

Kaerajahuga sidruni-moonikeeks

Sellel nädalal ootab küpsetamist mahlane sidruni-moonikeeks, mis on lisatud rasvainete- ning gluteenivaba. Retsepti jagab Kristi blogist .jazzino. .

Viimasel ajal on nädala sees nii kiire, et õhtusöögiks kvalifitseeruvad ainult vähem kui pool tundi aega võtvad road ning ahju põhifunktsioon on pannide hoiustamine, mitte küpsetusprotsessis osalemine. Aga nädalavahetuste hommikud on küpsetamiseks ideaalsed! Isegi kui olen hilja magama läinud, siis sisemine kell äratab mind enamjaolt juba varavalgespimedas üles ning millegi hea küpsetamine sobib vaiksetesse puhkepäeva laiskadesse hommikutesse kui valatult. Ning kuni kook või küpsised ahjus jumet saavad, on õige aeg raamat kätte võtta ning diivaninurgas end kerra tõmmata, et alles siis tõusta, kui köögist hõrke kutsuvaid aroome hakkab tulema. 




Ah, sügis ja ahjust tulev soojus! Sel nädalavahetusel küpsetasin ühe mahlase sidruni-moonikoogi, mis tänu täistera kaerajahule sisaldab palju kiudaineid ning juhtub ka täiesti lisatud rasvade vaba olema. Kui tahad gluteenivabadust, vali ilma gluteenita kaerajahu. Sidrunid soovitan korralikult sooda ja sooja veega üle nühkida, et enne koore riivimist misiganes kiht viljalt maha saada. Meil jõudis keeks isadepäeva kohvilauale, kuid lihtne, ent see-eest maitsekas keeks lisab särtsu ka argisemasse päeva. Eriti pidulikul puhul võid keeksile peale teha ka sidruni-toorjuustukatte. 



Gluteenivaba sidruni-moonikeeks

väiksem keeksivorm

  • 225 g täistera kaerajahu
  • 4 suurt muna, toatemperatuuril
  • 2 dl maitsestamata jogurtit
  • 100 g suhkrut
  • 1 sidruni mahl
  • poole sidruni koor
  • 3 sl mooniseemneid
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • soovi korral kaunistamiseks tuhksuhkrut ja sidruniviile

Vahusta munad heledaks, lisa jogurt ning vahusta ühtlaseks. Lisa sidrunimahl, riivitud sidrunikoor ning sega ühtlaseks. Teises kausis sega omavahel jahu, küpsetuspulber, suhkur, mooniseemned ja tera soola. Sega kuivained munavahu juurde ning vala võitatud või rasvaga määritud keeksivormi. Küpseta 180 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni kook on pealt helekuldne ja kerkinud. Serveeri leigelt. Soovi korral sõelu enne serveerimist peale tuhksuhkrut. Pidulikumal puhul kata kook oma lemmiku toorjuustuglasuuriga. 

Vaata blogi lähemalt SIIT.