Nipid

Kibuvitsamoos ja -siirup - vitamiinipommid talveks 

Malle Pajula, Kodukiri, 25. august 2014, 10:16
Foto: Freeimages.com
Kibuvitsade puhastamine on tülikas, mistõttu taime marju kasutatakse peamiselt vaid kibuvitsatee valmistamiseks. Kibuvitsa kõrge C-vitamiini- ja karotiinisisaldus teeb ta aga väga väärtuslikuks ravimtaimeks: kõigest 2-4 marja katab meie päevase C-vitamiinivajaduse. Seetõttu tasub ka kibuvitsasiirupi ja – moosi nimel pisut rohkem vaeva näha.



Kurdlehise kibuvitsa suured moosimarjad tuleb pooleks lõigata ja seemned noaotsaga välja kraapida. Seda tööd tehes jääb sõrmeotstele kergelt karune kiht. Siirupimarjad võib pärast otste eemaldamist ka kohe potti panna ja saadud keedus seemnetest vabanemiseks läbi sõela suruda – nii on lihtsam.



Siirup

¤ Eemalda marjadelt otsad ja pane marjad potti vähese veega keema. (Kurdlehise kibuvitsa paksema viljalihaga marjad võib eelnevalt ka puhastada).


¤ Keeda marjad nii pehmeks, et neid saab läbi sõela surudes seemnetest puhastada.


¤ Pärast puhastamist lisa keevale marjalihale maitse järgi suhkrut. Siirupisse võib pigistada ka tsipake sidrunimahla – annab mahedale marjale natuke maitset juurde.


¤ Kibuvitsamarjadest tehtud siirupil on sama omadus mis astelpajusiirupilgi: seistes settib paks põhja. Seega tuleb pudelit enne kasutamist loksutada.



TOIMETAJA

+372 5199 3733
kadi.saar@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee