Nipid

NIPID | Seened sügavkülma - lihtne ja kindel viis metsaandide säilitamiseks 

Toimetas Malle Pajula, 26. september 2018, 16:41
Ilusad puravikud purki ja külmikusse Evelin Samuel
Lisaks marineerimisele ja kuivatamisele saab seeni ka külmutada. See on üks kiiremaid ja lihtsamaid säilitusviise!

  • Ettevalmistatud seened puhastatakse ja kuivatatakse. Pannakse siis plast- või fooliumkarpi või ka lihtsalt kilekotti ja sellega külmakambrisse. Mõningaid seeni võiks blanšeerida (hoida keevas vees) 2-3 minutit või keeta. Külmutada võib ka hautatud ja praetud seeni, samuti seenepuljongit. Mida kiiremini toimub külmumine, seda paremini maitseomadused säilivad. See tähendab, et parem on külmutada veelgi madalamal temperatuuril (alla-30 kraadi) 2-3 tunni jooksul.
  • Aasta aega ei kaota seened toiteväärtust ega maitseomadusi. Sulatatakse aeglaselt, 3-4 tunni jooksul.
  • Mahedamaitselised seened on soovitatav tükeldada ja seejärel omas mahlas ilma rasvaineta läbi kuumutada, kuni suurem osa vedelikust on aurustunud. Seejärel jagada karpidesse ja külmutada. Niimoodi pole tarvis karta rasvaine rääsumist ja seeni on võimalik sügavkülmas hoida kauem.


Väljavõte Katrin Pressi, Lia Virkuse ja Pille Enden raamatust „Seened potti, pannile ja purki“. 

Ilusad puravikud purki ja külmikusse Evelin Samuel

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2600
helen.serka-sanchez@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee