Ostle nutikalt! (Freeimages.com)
Jaga:     
Nipid

Säästunipid! Kuidas osta liha ja kala?

Toidukorvi teevad kalliks kvaliteetne liha ja kala. Mida eelistada ja kuidas teha valikuid, et raha ka alles jääks?

  • Valides poest liha, vorsti, sinki, kala, eelista lahtiselt müüdavat. Selle hind on tavaliselt odavam.
  • Kindasti peaks paar-kolm korda nädalas sööma kala. Eelista odavamaid kalu, nagu räim ja heeringas, ent aeg-ajalt võiks laual olla ka mõni muu kala. Portsjonid ei pea olema suured, piisab 100 grammist inimese kohta.
  • Lihast võiksid eelistada tervislikumat linnuliha. Soodsa hinnaga broilerikintsulihast või -koibadest saad mitmeid maitsvaid roogi. Aeg-ajalt on suuremates kauplustes ka filee sooduspakkumisi. Juhul kui küpsetatud või keedetud kanaliha jääb järele, kasuta seda salatites ja vormiroogades.
  • Soodne tooraine on hakkliha. Valida võiksite koduse hakklihasegu, mis ühendab sea- ja veiseliha parimad omadused.
  • Maitsva toidu saad ka kondiga sealihast, mis on kondita lihast odavam ja mida võid kasutada mitmel moel. Alustuseks keeda sellest näiteks maitsev puljong ja siis tee lihast pajaroog, kaste vms.
  • Lisaks traditsioonilistele valmistusviisidele võid rupskeid grillida. Väga hõrk roog on näiteks grillitud maksalõigud.
  • Ei tohi siiski unustada, et kvaliteetsele lihale kulutatud raha tasub ennast 100% ära, kuna sellega kaasneb ka väiksem jäätmehulk, kõrgem toiteväärtus ja parem maitse.

Allikas: Pille Endeni ja Lia Virkuse  „Nutika perenaise kokaraamat“ 

Ostle nutikalt! (Freeimages.com)

Loe ka neid lugusid