Jaga:     
Kodu ja Aed

Tervendaja kõrvits

Kõrvitsate ravitoimet on siiamaani ilmselgelt alahinnatud. See saagikas taim ja mitmekülgselt  kasutatav maitsev köögivili on lisaks kõigele ka efektiivne tervistaja.

Rahvameditsiinis on kõrvitsa viljaliha tuntud kui neerude- ja põietegevuse parandaja ning mõjus vee-eemaldaja. Kõrvits sobib südame- ja veresoontehaigetele tursete vähendajaks. Unetuse korral soovitatakse juua kõrvitsamehu meega. Lisaks on kõrvitsal põletikuvastane mõju. Ainevahetushäirete puhul on soovitatav süüa kõrvitsat igal moel.

Kõrvitsa-astelpajudžemm 1,5 l
Maheda maitsega kõrvitsale annab astelpaju hapukust lisaks. Hapukas  moos sobib  saiale, pudrule või pannkoogile, aga miks mitte ka mõne liharoa lisandiks või maitseks kastmesse.
Kalorsus 293 kcal/dl

2 kg kõrvitsa viljaliha
4 dl vett
1 kg astelpajumarju
700 g moosisuhkrut    
Tükelda  kõrvitsa viljaliha. Vala potti, kalla peale vesi ja kuumuta keemiseni. Keeda 20 minutit või kuni kõrvits on hästi pehme. Püreeri. Püreeri ka marjad ja suru läbi tiheda sõela. Lisa astelpajupüree kõrvitsale, kuumuta keemiseni. Sega hulka moosisuhkur ja lase 10 minutit podiseda. Pane kuumalt purkidesse. 

(Foto: freeimages.com)