Kokka

Kardemon - aromaatne ja väärtuslik. Kuidas seda rohkem kasutada? 

Maire Suitsu, Kodukiri, 24. november 2017, 16:50
 Foto: freeimages.com
Kardemon kuulub maailma kalleimate maitseainete hulka, olles hinnalt safrani ja vanilli järel kolmandal kohal. Kardemoni metsikud esivanemad on mäletamata aegadest peale kasvanud India lõunaranniku ja Sri Lanka vihmametsades. India on tänapäevalgi maailma suurim kardemonikasvataja, kuigi lõviosa saagist läheb müüki oma riigis, kus selle järele on ülisuur nõudlus. Suurimaks eksportijaks on tõusnud hoopis Guatemala, kus kardemoni hakati kasvatama juba eelmise sajandi algul, kuid kohalikud elanikud pole seda vürtsi omaks võtnud ning kogu toodang veetakse välja. Aasias kasvatatakse kardemoni ekspordiks ka Sri Lankal ja Indo-Hiinas, Aafrikas aga Tansaanias. Ehtne kardemon (ld Elettaria cardamomum) on pikkade nooljate lehtedega mitmeaastane rohttaim, mille kollased või sinised õied paiknevad maapinnalähedastes lehekaenaldes. Viljastunud õitest arenevad umbes 1,5 cm pikkused paadikujulised kuprad, igaühes tosina jagu pisikesi kolmekandilisi  seemneid. Just neid vürtsikaid ter

 Foto: freeimages.com

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2600
helen.serka-sanchez@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
levi@ohtulehtkirjastus.ee