Nipid

Kõik, mida pead teadma: kuidas säilitada veini? 

Ille Grün-Ots, 3. november 2017, 21:17
 Foto: Matton Estonia
Ehtne veinikelder oleks ju tore – lähed koos kallite külalistega valima, lükkad ämblikuvõrgud kõrvale, pühid tolmu pudelilt ja tunned uhkust. Ometi võib veinipudeleid hoida ka vanas kartulikeldris või isetehtud riiulis. “Kodus veini hoidmisel on väga lihtsad reeglid: võimalikult ühtlane temperatuur ja pimedus. Ehk: veini tuleb hoida nii nagu ämma – keldris ja kaelani vees,” ütleb veiniasjatundja Kalev Vapper naljaga pooleks. Päris tõsiselt manitseb ta aga, et veinile on kõige ohtlikum just temperatuuri kõikumine: “Soe-külm-soe-külm on palju hullem kui isegi soojas hoidmine, mis ka muidugi hea ei ole. Vein on elus organism ja vintsutamist-väntsutamist külma-sooja vahel ei talu.” Kõige kasulikum on veini hoida 10–12 kraadi juures, ka 13–14 on veel päris hea. See käib nii punase kui valge veini kohta. “12-kraadise soojaga laagerdub vein veel edasi ehk küpseb. Ja loomulikult tuleb veinipudelit hoida külili, et kork oleks veiniga kaetud ja õhku pudelisse ei pääseks. Õhk on peale

 Foto: Matton Estonia

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2600
helen.serka-sanchez@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee