Hapuks läinud piimal on palju nutikaid kasutusalasid. (Foto: Matton Estonia)
Jaga:     
Tee ise

Piim läks hapuks? Kasuta seda toitudes, aias või kehahoolduses.

Hapuks läinud piim ei ole tervisele kahjulik, pigem vastupidi. Siin on mõned nipid hapupiima kasutamiseks.

1) Kasuta haput piima šokolaadikoogis värske piima asemel. Tulemuseks on mahlasem ja pehmem kook.

2) Hapupiimast saab valmistada leiba. Selleks valmista taigen, nii nagu tavaliselt, aga värske piim asenda hapupiimaga. Tänu piima hapukusele ei pea jätma taigent kerkima, vaid saad leiva kohe ahju pista.

3) Kasutada haput piima kana-või kalamarinaadis. See annab lihale õrna tekstuuri ja mahlakuse.

4) Tomatitaimede tugevdamiseks on hea nipp, kasta taimi hapupiima ja vee seguga. Selleks sega ligikaudu 200 ml haput piima ühe liitri vee sisse. Hapuks läinud piim sisaldab rohkelt ensüüme ja kaltsiumi, mis teevad toimatitaimedele vaid head.

5) Hapupiimast saab ka kasuliku juuksepalsami. Tupsuta piimaga alguses peanahka, seejärel masseeri hapupiim juusteotsesse ja ülejäänud juustesse. Lase toimida 15 minutit ja loputa juuksed puhtaks. Tulemuseks on särav ja kohev juuksepahmakas. 

Hapuks läinud piimal on palju nutikaid kasutusalasid. (Foto: Matton Estonia)