Nipid

Küüslauk alandab vererõhku ja tugevdab immuunsust 

Toimetas Tuuli Mäemat, 28. oktoober 2018, 10:43
Küüslauk on väga tervislik! Foto: Pixabay.com
Õige aeg on hakata oma organismi turgutama ja tugevdama. Selleks sobib hästi küüslauk! Siin on põhjused, miks peaksid seda sööma. 

Miks küüslauk nii hea on? 

  • Sisaldab palju C- ja B6-vitamiini, lisaks magneesiumit ning teisi organismile kasulikke toitaineid.
  • Aitab alandada kõrget verereõhku.
  • Tugevdab immuunsust ja vähendab riski haigestuda viirushaigustesse.
  • Alandab vere kolesteroolitaset ja seeläbi kaitseb südant.
  • Sisaldab palju antioksüdante ja tänu sellele ennetab või lükkab edasi Alzheimeri sündroomi ja dementsust.

Hea teada! Küüslaugu söömisega ei tasu liialdada, sest see sisaldab rohkelt allitsiini, mis ärritab seedekulga limaskesta. 

Aga kuidas peale küüslaugu söömist vängest lõhnast vabaneda?

  • Näri peale küüslaugu söömist peterselli, sellerit, sidrunit või hoia suus kohviuba. 
  • Joo peale küüslaugu söömist piima. 
  • Väldi nätsu närimist! See võimendab hoopiski lõhna! 

Vahvaid viise, kuidas küüslaugu kasutada. 

  • Valmista küüslaugu kohupiim

Sega omavahel: 500 g kohupiima, 1 kl piima, 3 hakitud küüslauguküünt, 1 sl hakitud rohelist sibulat, 1 sl hakitud peterselli, 1 sl sidrunimahla, soola, pipart.
Söö kuuma ahju- või keedukartuliga ja salatina lihatoitude kõrvale.

  • Valmista peedi-küüslaugusalat

Sega omavahel: 400 g keedetud peeti, 4–5 küüslauguküünt, 3 sl õuna- või veiniäädikat, suhkrut.
Riivi keedetud peet või osta poest 1 pakk valmis riivitud peeti, lisa peeneks hakitud küüslauk (võib mahlana läbi pressi), äädikas ja suhkrut maitse järgi. Sule keeratava kaanega purki ja hoia külmkapis. Söö võileivakattena või salatiks prae kõrvale. 

Allikas: http://küüslaugufestival.ee

Samal teemal

30. november 2017, 20:25
Sibul sokis, küüslauk lae all: kas mugulate lõhn peletab haigusi?

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2600
helen.serka-sanchez@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee