Nipid

Õpetus! Kuidas keeta sõmerat riisi? 

Eva Pärtel; allikas Nipiraamat, 16. mai 2018, 08:46
 Foto: Matton Estonia
Sõmera riisi valmistamiseks on vaja teada täpset riisi paisumiseks vajalikku vee kogust ja valmistamisaega. Siin on täpsed juhised. 

Riis ei jää sõmer, kui kasutad riisi keetmiseks rohkelt vett nagu näiteks kartulite või makaronide keetmisel. Riis valmib endasse vett imades. Seetõttu on ülioluline, et riisi keetmisevesi on kvaliteetne.

Keeda riisi nii:

1. Pese riis puhtaks. Pane vajalik kogus riisi kaussi või potti, vala peale külma vett ja sega käega riisi, kuni vesi muutub jahuseks. Kalla hägune vesi ära ja pese riisi edasi veel 2–3 korda.

2. Pane riis potti, lisa keetmiseks vajalik külm (!) vesi ja kata pott kaanega.

3. Kuumuta riisi kõrgel temperatuuril, kuni vesi on keema läinud.

4. Alanda temperatuur madalaks ja jätka keetmist, nii et kokku keedad riisi 10 minutit (välja arvatud pruun riis, mille keetmisaeg on 40 minutit).

5. Lülita kuumus välja ning lase riisil veel 10 minutit kaane all haududa.

6. Tõsta riisi kahvliga potis alt üles nii, et see jääks õhuline. 

Kui palju vett?

Igale riisile erinevalt. Parima tulemuse saad, kui võtad appi mõõdutopsiku.

1 dl basmati- ja jasmiiniriisi kohta võta 1,2 dl vett.

1 dl pruuni riisi keetmiseks arvesta 2 dl vett.

1 dl Jaapani ehk sušhiriisi keetes arvesta 1,5 dl vett.

Veekogus kehtib tavatoidu kõrvale söömiseks mõeldud riisi keetmiseks. Sušhit valmistades on veekogus teine.

 Foto: Matton Estonia

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2600
helen.serka-sanchez@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
levi@ohtulehtkirjastus.ee