Jaga:     
Blogid | Jazzino

Parajalt mahe, parajalt vürtsine: õuna chai latte

Leitud! Selle sügise uus lemmikjook - õuna chai latte. Soojendavad vürtsid, särts must tee, mahe piimamekk ja kodune õunmaik. Õpetust jagab .jazzino. blogi. 

Korraliku korilasena olen endale keldrisse varunud kasti taliõunu, kuid ikka tundub, et kõigi toorelt söömiseni ma ei jõua. Või õigemini nemad ei jõua õiget hetke ära oodata, vaid kipuvad juba enne ära väsima. Aga ei saa ju koduseid vitamiine raisku lasta! Kui näen, et õunad hakkavad veidi pehmeks muutuma või tuleb neile esimene plekk peale, siis on aeg nad potti panna ja õunapüreeks keeta. Koorimisega ma end ei vaeva ning magusa džemmi fänn ka ei ole, nii et moosikeetmine käib väga vaba käega - õunad potti, törts vett juurde, et nad algul põhja kinni ei hakkaks, poole keetmise pealt lisan natuke suhkrut ning lõpuks püreestan saumikseriga kõik läbi. Kes eriti siidjat püreed tahab, võib selle veel lõpuks läbi sõela ajada (ja juba alguses õunad ära koorida), aga ka niisama saab väga hea moosi. Meie peres on sellist õunakat alati "moosiks" kutsutud, aga Salvest teeb sarnast mehu ka "õunakastme" nime all, ning näiteks Rimil on isegi oma odavmärgi mitte liiga palju suhkruga õunamehu olemas! 

Kuna ma olen maailma laiseim purkide steriliseerija, siis teen sellist õunakastet tavaliselt nii ühte-kahte pooleliitrisesse purki ja hoian seda külmkapis - niikuinii liiga kauaks teda sinna ei jätku. ;) Üks lemmikuid koduseid magusaid ampse on just selline õunapüree pooleks maitsestamata jogurtiga, päris läbi segamata ja peale natu kaneeli raputatud. 

Ja kui kord hakkasin chai latte't tegema, oli kapis just purk sellist püreed ootamas ning tundus äärmiselt loogiline proovida chai latte't õuntega miksida. Ja maitses imehea! Kindel tulin-et-jääda talvehooaja joogiretsept. 


Õuna chai latte

kaks kruusi

  • 2,5 dl piima
  • 2,5 dl vett
  • umbes 3 cm pikkune jupp värsket ingverit
  • 1/4 tl purustatud kardemoni (2-3 kupart) 
  • täht või kaks aniisi
  • 3 nelgitera
  • 1,5 tl musta tee lehti (või üks kotike musta teed)
  • 2 sl vähese suhkruga või naturaalset õunapüreed
  • 1 tl kaneeli
  • 1 sl mett või suhkrut

Aja vesi koos kardemoni, aniisi, nelgi ja viilutatud ingveriga (ei pea koorima) keema ning keeda madalal tulel umbes 10 minutit. Lisa tee ja lase umbes 5 minutit seista. Kurna läbi sõela vürtsid välja, lisa piim ja kuumuta korra veel peaaegu keema. Võta tulelt, sega sisse mesi või suhkur ja õunapüree. Vala tassidesse ning viimasena lisa kaneel. Joo kohe, sest seistes happelised õunad ja piim ei jää just suurimateks sõpradeks. 

Kõrvu Mujuice'i ja Zemfira "Возвращайся Домой".





Vaata blogi lähemalt SIIT.