Tehnika

Andmelekkeskandaali valguses: kuidas Facebookis surra? (1)

Vidrik Võsoberg, 21. märts 2018, 10:12
Foto: Pixabay
Facebook kuritarvitas kõvasti oma usalduskrediiti, kui võimaldas Cambridge Analytica nimelisele ettevõttele ligipääsu 50 miljoni kasutaja andmetele. Sotsiaalmeediahiiu juhid on püüdnud oma tegusid õigustada ja Mark Zuckerberg ise on teadaolevalt vait nagu kult rukkis. Ehk oleks aeg käituda Jaagup Kreemi kombel – kes küll loobus sotsiaalmeediast ajaraiskamise vältimiseks – ja oma „fesar“ osaliselt või täielikult kinni panna? Ja üleüldse: mis saab su Facebooki kontost näiteks siis, kui sinuga juhtub õnnetus ja sa meie seast lahkud?

Facebooki konto lõplikuks kustutamiseks tuleb minna help-lehele ehk SIIA. Vajutad „Kustuta minu konto“ või „Delete my account“ ja väidetavalt pühitakse su virtuaalse olemasolu jäljed 90 päevaga olematuks.

Kui sa pole päris kindel, kas sa lõplikult FB-st lahkuda tahad, siis saad oma konto ajutiselt deaktiveerida. Selleks tuleb minna seadete (Settings) lehele ehk SIIA.

Seal valid Security>Edit>Deactivate Account. Või eestikeelses menüüs ülalt vasakult „Üldine“, keskelt „Halda kontot“ ja „Deaktiveeri oma konto“. Konto deaktiveerimine muudab sinu profiili kättesaamatuks ja eemaldab su nime ning profiilipildi enamiku asjade juurest, mida oled Facebookis jaganud. Mõned asjad võivad endiselt teistele nähtavaks jääda.

Omaette küsimus on see, mis juhtub su Facebooki kontoga sinu surma puhul. Viimatinimetatud „Halda kontot“ seade all on võimalik panna paika oma „pärandihalduse kontaktisik“. Valitud sõbrale saadetakse kiri, milles juhendid sinu konto haldamiseks pärast sinu lahkumist. Nii saad ise teha midagi selle heaks, et su virtuaalne identiteet määramata ajaks su lähedastele ja sõpradele kõhedust tekitama ei jääks.

Kui su lähedane on ootamatult surnud, siis tuleb tema FB konto kustutamiseks täita vastav vorm SIIN.