Nipid

Praktilised nipid koduse mahla valmistamiseks 

Autor Kai Väärtnõu, 30. juuli 2018, 08:11
Kodune marjamahl Pixabay (Gundula Vogel)
Mahlaaurutid podisevad küll juba kõigest väest, sest valminud on nii punased kui mustad sõstrad. Marjad on ju vaja koduseks mahlaks villida! Siin mõned head nipid, mida mahla tegemisel arvestada.

Vali küpsed marjad. Kui vähegi õnnestub, pane aurutajasse võimalikult küpsed, mõistagi pestud ja puhastatud marjad - neist saad mahla palju rutem kätte.

Paras kuumus. Aurutamise alguses võib potihunnik olla tugeval tulel, ent kui vesi juba keeb, keera kuumus kohe maha.

Ära unusta vett. Pottide podisemist jälgides vaata muu hulgas sedagi, et alumises katlas oleks kogu aeg vett.

Kannatust! Alguses ei maksa ehmuda, kui mahla vaid ettevaatlikult tilgub. Õige pea võtab protsess suurema vungi üles. Sina vaata, et mahl ei valguks keskelt alla veenõusse.

Et saada eriti palju mahla. Vanarahvas teab rääkida, et esimene mahlaliiter tuleb tagasi marjadele valada. See pidavat teistest marjadest mahla eriti hästi lahti võtma.

Pese ja ideaalis kuumuta pudelid ja kaaned enne villima hakkamist läbi. Nii väldid võimalikku mahla riknemist.

Kodune marjamahl Pixabay (Gundula Vogel)

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2600
helen.serka-sanchez@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
levi@ohtulehtkirjastus.ee