Leedriõitest saab siirupit (Andreas_Thomasser, Pixabay)
Jaga:     
Blogid

BLOGI | Valmista ise leedriõiesiirupit

Kas oled proovinud leedriõie siirupit? Seda mahedamaitselist lillejooki saab ka ise teha. Leidsime Metsiku aia blogist vahva õpetuse.

Must leeder (Sambucus nigra) on meeldivalt aromaatsete õitega põõsas, mis Eestis looduslikult väga levinud ei ole, kuid kasvab tihti koduaedades ning vanades mõisaparkides. Kesk-Euroopa rahvameditsiinis on põõsale omistatud mitmeid tervendavaid omadusi.

Magusalõhnalistest õitest saab valmistada maitsvat siirupit, mida saab omakorda kasutada erinevate magustoitude nagu jäätise, küpsetiste ja kommide maitsestamiseks. Samuti leiab leedriõiesiirup kasutust erinevates jookides.

Siirupi valmistamiseks läheb vaja:

15 musta leedripuu õiekobarat (Sambucus nigra)
0,5 kg suhkrut
2 mahepoe sidrunit
1 l vett

Tee nii:

1. Pane potti vesi ja suhkur, sega ja lase keema tõusta. Kuumuta kuni suhkur on sulanud.

2. Riivi mõlema sidruni koor ja pigista sidrunitest mahl.

3. Pane leedriõigekobarad suhkruvette, lisa sidrunimahl ja sidrunikoored.

4. Lase siirupil 24 tundi toatemperatuuril seista.

5. Enne siirupi pudelisse panekut, kuumuta pudeleid 30 minutit 100 kraadi juures. See tagab pudelite steriilsuse ning siirup ei rikne.

6. Kurna siirup läbi marli ning vala pudelitesse.

Vaata ka videot postitusest 

Leedriõitest saab siirupit (Andreas_Thomasser, Pixabay)