Kokka

Tervislik suutäis! Laktobakterid hapendatud köögiviljades. 

Autor Eva Pärtel, 6. august 2018, 20:33
Tervislik suutäis! Anna Armbrust, Pixabay
Kõhule kasulikke lakobaktereid saad kasvatada ka kodus hapendatud köögiviljahoidistes. Proovi kindlasti järele!

Kasvata baktereid nii:

1. Võta hoidiseks keskmise suurusega suvikõrvits, brokoli, redis ja porgand ning üks kapsa- või viinamarjaleht.

2. Tükelda ja viiluta köögiviljad ning pane keeratava kaanega steriliseeritud purki. Jäta ülaservast paar sentimeetrit vaba ruumi. Pane kapsaleht ootele.

3. Valmista ette soolvesi arvestusega 0,5 l vett ja 2sl soola. Kalla soolvesi purki ja jäta veidi vaba ruumi kaane alla.

4. Suru kapsa- või viinamarjaleht kõige peale nii, et see hoiaks köögivilju vees. Sule purgikaas ja jäta köögiviljad kaheks päevaks varjulisse kohta toatemperatuurile.

5. Kahe päeva möödudes peaks purgis mullitama. Ava purk ja lase süsihappegaas välja.

6. Sule taas purk ja lase köögiviljadel edasi hapneda. Nüüdsest õhuta purgisisu kaane avamisega kord või kaks päevas.

7. Neljandal-viiendal päeval maitse, kas köögiviljad on piisavalt hapukad - mida kauem need seisavad, seda hapumaks lähevad.

Kui need on sinu maitsemeele jaoks piisavalt hapud, tõsta kraam külmkappi, et hapendumisprotsess peatuks. Sedasi säilivad köögiviljad 2-3 kuud või isegi kauem.

Tervislik suutäis! Anna Armbrust, Pixabay

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2600
helen.serka-sanchez@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
levi@ohtulehtkirjastus.ee