Sügisesed pihlakad Tags: Sügis, pihlakamarjad, pihlakas (Teet Malsroos)
Jaga:     
Nipid

Mitmekülgne pihlakas

Pihlakad võtavad vaikselt juba punakat jumet. Ehhki neid on ka lihtsalt ilus vaadata, on nad ka tervisel kasulikud. Siin üks vahva pihlakamoosi retsept!

Vitamiinide ammutamiseks

Pihlakamarjades on suur kogus vitamiine - C, D, K, E ja B-grupi vitamiinid. Lisaks on marjades peidus palju mineraalaineid, näiteks rauda, magneesiumi ja kaaliumit. Päevane kogus marju võiks olla 10-15, nii saab organism kõik vajalikud vitamiinid ja ained. Pihlakaid tasub süüa peale esimesi öökülmi kui nad kaotavad oma mõrkja maitse. Ka linnud armastavad pihlakat süüa just siis.

Tervise parandamiseks

Rahvameditsiinis kasutatakse pihlakaid palju, eriti pihlaka õisi. Marjadest võib teha mahla, siirupit või teed.

Söömiseks

Pihlakamarju võib julgelt kasutada küpsetistes, salatites ja suppides. Püreed võib valmistada koos õuntega.

Tee ise pihlakamoos!

Vaja läheb:

1 kg pihlakapüreed

800 g suhkurt

Tee moosi nii:

1.    Vala korralikult puhastatud pihlakad potti, vala juurde pool klaasi vett.

2.    Keeda pihlakaid umbes pool tundi, suru need läbi sõela ja kalla püree tagasi potti.

3.    Lisa suhkur ja keeda, kuni see on sulanud.

Hea teada! Pihlakamarjad sisaldavad parasorbiinhapet, sellepärast pole hea neid toorelt korraga palju süüa.

Allikas: Maakodu.delfi.ee

Loe ka neid lugusid