Kokka

Hoiad saledat joont? Tervislikud näksid hoiavad patustamisest eemal 

Toimetas Helen Serka Sanchez, 3. september 2018, 20:20
Tervislikud retseptid the5th, Pixabay
Tervislik vahepala või väike eine annab raskel hetkel hea energialaengu. Siin 4 veidi teistmoodi ideed, mida on lihtne valmistada ning tööpäeval kaasa võtta.

Pähkli- ja marjasegu

Pähkleid ja marju on hea kaasa võtta. Tee oma segu lemmipähklitest ja -marjadest. Lisa sinna näiteks Brasiilia, Kreeka, sarapuupähkleid ning mandleid. Need kõik sisaldavad häid rasvhappeid. Ühes Brasiilia pähklis on ka terve päeva annus seleeni. Kuivatatud puuviljade asemel eelista värskeid marju nagu viinamarjad, mustikad.

Krõbedad BBQ kikerherned

Kikerherned on tõeliselt tervislik näks, sest sisaldavad taimseid valke. Küpsetades need ahjus krõbedaks ning lisades neile kodust BBQ maitseainesegu võid unustada, et need on kikerherned.

Vaja läheb:

Purk kikerherneid

1 spl oliiviõli

Maitseainesegu:

1 tl vahtrasiirupit

1/4 tl paprika maitseainet

1/4 tl tšillit

1/4 tl jahvatatud küüslauku

1 tl sibulahelbeid

1/2 tl meresoola

musta pipart

Tee nii:

1. Pane kikerherned ühtlase kihina ahjuplaadile ja küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Ära veel õli lisa.

2. Võta ahjuplaat kikerhernestega korraks ahjust välja ja lisa õli. Jälgi, et kõik kikerherned saaksid õliseks. Küpseta veel 30 minutit, kuni herned on kuldsed.

3. Võta herned ahjust välja ja lisa maitseainesegu. Sega ühtlaselt läbi. Pane plaat uuesti ahju tagasi ja küpseta veel 10 minutit.

4. Lase hernestel maha jahtuda. Mida rohkem nad jahtuvad seda krõbedamaks muutuvad.

Täidetud avokaadod

Avokaado on maitsev ning täidab kõhtu. Vilja pehme maitse ja rammus tekstuur sobib erinevate täidistega. Siin kahes versioonis täidised.

1) Grillitud tomati juustu täidis

Vaja läheb:

8 ploomtomatit

100 g riccottat

1 spl balsami äädikat

Tee nii:

1. Lõika avokaado pooleks ja eemalda kivi.

2. Eemalda veidi ka viljaliha ning pane eraldi kaussi.

3. Lõika ploomtomatid pooleks ning grilli paar minutit pannil mõlemalt poolt.

4. Sega kausis kokku riccotta, tomatid, balsami äädikas ning avokaado viljaliha.

5. Pane segu avokaado poolikutesse ja naudi kohe.

2) Kale ja tuunikala

200 ml peenelt hakitud kalet

100 g küpsetatud tuunikala

1 spl rohelist sibulat

1 tl oliiviõli

1 tl sojakastet

Tee nii:

1. Lõika avokaadod pooleks ja eemalda kivid ning veidi viljaliha. Viljaliha lisa hiljem täidisele.

2. Kuumuta pannil oliiviõli ja lisa roheline sibul. Küpseta madalal kuumusel 3-4 minutit.

3. Lisa tuunikala ja küpseta 2 minutit.

4. Lisa kale ja sojakaste. Kata kaanega ning küpseta 3-4 minutit.

5. Täida avokaadod ja naudi.

Banaanijäätis marjadega

Maiustada saab ka tervislikult! Banaanijäätis on kerge magustoit, mida armastavad ka lapsed. Sellest kogusest jätkub neljale.

Vaja läheb:

3 külmutatud banaani

200 ml külmutatud vaarikaid

200 ml külmutatud mustikaid

200 ml külmutatud maasikaid

100 ml värskeid marju

Tee nii:

1. Blenderda külmutatud banaanid kergelt pehmeks. Jaga nelja kausikesse või klaasi.

2. Pane külmutatud marjad blenderisse ja purusta kreemjaks. Lisa marjapüree banaanikihile.

3. Kaunista magustoit värskete marjadega.

Allikas: Goodful on Buzzfeed

Loe pikemat artiklit siit

Tervislikud retseptid the5th, Pixabay

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2600
helen.serka-sanchez@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee