Nipid

Tõeline pidu: nostalgiameeleolus vanaaastaõhtu 

Toimetas Tuuli Mäemat, 28. detsember 2018, 15:32
Kui kellad kesköötundi löövad.Foto: Pexels.com
Inspiratsiooni aastavahetuseks võib talletada ka nõukaaegsest nääripeost nagu seda kirjeldab Salme Masso perenaise piiblis „Koduraamat.“

Näärid olid aasta kõige pidulikum sündmus ja näärilaua katmisele hakati mõtlema juba väga varakult. Külalised kutsuti kohale õhtusöögiks, kella 19.00-20.00 vahel, kuid ka pärast õhtusööki. Sellisel juhul ei tohtinud külalised saabuda hiljem kui kell 23.30. Sageli võeti esmalt osa teatris või klubis korraldatud vana-aasta ärasaatmisest ja siis mindi pärast seda koosviibimisele.

Toa kaunistamine

  • Et luua õige näärimeeleolu, kaunistati peo-ja söögiruumid rikkalikult piltide, päevakohaste loosungite, kuusepärgade ja muuga.
  • Lambid tehti kirjuks ja seati ruumi erilisi valgusefekte, näiteks pöörlevaid, vilkuvaid või peidetud lampe.
  • Kuusele sätiti elektriküünlad ja laudadele asetati küünlad või küünlataolised lambid.

Laua katmine

  • Laud kaunistati kuuseokste, -pärgade, käbide, õunte, kaussidega, milles olid värvilised klaasmunad ja küünlad.
  • Istekohad olid märgitud nimekaartidega.
  • Igale taldrikule võidi asetada õun või piparkook, taldrikule tehti mõni pisike kingitus või kaardikene päevakohase tekstiga.
  • Erikujulisi piparkooke, kujukesi, lelusid, soovisalme ja heatujulisi ennustusi võisid nääriõhtust osavõtjad ise kaasa tuua. Üllatused paigutati salvräti alla või vahele.

Näärilaua toidud

  • Toitudeks olid näärilaual peamiselt külmroad: sült, kala ja liha tarrendis, soolatud ja marineeritud kala, salatid. Kuumtoitudeks pakuti tanguvorste või lihapraadi.
  • Kuumroogi serveeriti valgusefektidega, st. et tervele lauale toodavasse praadi torgati terava otsaga küünlajalad, millesse pandi süüdatud küünlad.
  • Viinerid, sardellid ja lahjast vasika- või kitselihast rulaad valati üle piiritusega ja otse enne lauale toomist süüdati põlema. Ruumis kustutati toidu toomiseks tuled, et valgusefektid eriliselt silma paistaksid.
  • Magustoiduks pakuti näiteks tarretist vahukoorega, puuviljakompotti küpsiste või vahvlitega, jäätist, vahukoort pähklite ja puuviljadega.

 

Kui Kremli kellad uue aasta algust kuulutasid, tõsteti klaasid ja tervitati ning sooviti üksteisele head uut aastat. Kui näärinalju oli küllalt tehtud ja soolaseid toite maitstud ning koosviibimine hakkas vaiksemaks jääma, siis oli paras aeg pakkuda kohvi või kanget teed ning magustoitu.

Samal teemal

20. august 2019, 12:08
PIDUPÄEVA RETSEPT | Heeringaampsud muna ja murulauguga
28. detsember 2018, 12:27
Särav aastavahetus saab hoogu vanadest traditsioonidest

TOIMETAJA

+372 5199 3733
kadi.saar@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee