Kokka

Toit kolmeks päevaks: sinepine sealihakaste, aasiapärane nuudlivokk ja lihtne lihasupp 

Laura Strandberg, 2. jaanuar 2019, 14:42
Parjalt rammus liha sinepikastmes.Foto: LAURA STRANDBERG
Ilmselt hindab iga eestlane talvisel ajal head sinepise maitsega praeliha. Kui seda korraga rohkem valmis teha, saad liha nautida järgmistelgi päevadel. Anname paar üllatavat mõtet, mida põnevat praelihast valmistada.

 

Retseptide järgi saab söönuks neli inimest ning kolme päeva õhtusöögi maksumus on u 15 eurot.

Samal teemal

Esimesel päeval
Liha sinepikastmes
See mõnusalt sinepine ja rammus liha teeb kõhu täis ja viib kõigil pereliikmetel keele alla! Selle valmistamiseks kulub vaid 30 minutit.

Vaja läheb:
12 (u 1 cm paksust) kaelakarbonaadilõiku
6 küüslauguküünt
50 ml õunaäädikat
300 ml vahukoort
4 sl teralist sinepit
praadimiseks õli
soola ja pipart

Küpseta liha nii:
1. Hõõru lihalõike mõlemalt poolt soola ja pipraga.
2. Haki küüslauk peeneks ja tõsta pannile juba kuuma õli sisse. Kuumuta küüslauku veidi aega pidevalt segades.
3. Lisa pannile ka lihalõigud ja pruunista neid mõlemalt poolt umbes 6 minutit. Tõsta liha kaanega serveerimiskaussi ootele.
4. Lisa pannile lihapraadimise jääkidele õunaäädikas ja kuumuta seda segades umbes minut aega. Lisa vahukoor ja sinep ning kuumuta kaste keemiseni. Maitsesta kastet soola-pipraga ja kalla siis lihale.
5. Lase maitsetel 10 minutit seguneda ning serveeri lihalõike ja kastet koos kartuli, köögiviljade või riisiga.

Jahuta kaheksa järele jäänud lihalõiku koos 2/3 kastmega ja sule õhukindlalt, et neist kahel järgmisel päeval uuesti süüa teha!

Parjalt rammus liha sinepikastmes.Foto: LAURA STRANDBERG

Teisel päeval
Aasiapärane nuudlivokk lihaga
Tänu juba küpsele lihale valmib toitev roog argiõhtul eriti kiirelt ja lihtsalt. Lisaks annab sinepine liha nuudlivokile täiesti uudse maitsenüansi! Toit valmib 15 minutiga.

Vajad juurde:
meelepäraseid nuudleid, näiteks vokinuudleid
3 porgandit
juppi tšilli
2 küüslauguküünt
100 g beebispinatit
100 ml sojakastet
40 ml magushaput kastet
õli
soola ja pipart

Valmista vokki nii:
1. Valmista nuudlid vastavalt juhendile.
2. Lõika porgand ribadeks või õhukesteks kangideks. Haki peeneks küüslauk ja tšilli.
3. Aja õli pannil kuumaks ja voki selles porgandeid, tšillit ja küüslauku u 7 minutit.
4. Lisa pannile ka nuudlid ja tükeldatud liha koos vahukoorekastmega. Kalla juurde soja- ja magushapu kaste ning lase kastmel hetk podiseda. Alanda kuumust ja lase vokil, seda aeg-ajalt segades, kaane all haududa, kuni porgandid on peaaegu valmis. Seejärel lisa pannile ka spinat.

Sööge perega ära pool vokiroast. Teine pool tõsta karpi, jahuta ja sule õhukindlalt, et seda homme taas kasutada!

Mõnusalt vürtsikas aasiapärane nuudlivokk lihaga. Foto: LAURA STRANDBERG

 

Kolmandal päeval
Lihtne liha-nuudlisupp
Kui supitegu võtab muidu aega ligi tunni, siis vokiroast saad maitsva supi eriti kärmelt, vaid 10 minutiga.

Vajad juurde:
1 l köögivilja- või veiselihapuljongit

Valmista suppi nii:
1. Lase puljong kuumaks.
2. Lisa tasasel tulel keevale puljongile eilne nuudlivokk ja kuumuta leent kaane all paar minutit. Lase supil veidi haududa ja istuge siis lauda.