Kodu

2019. aasta trendid: taanlaste hygge vallutab köögid 

Laura Liinat, 18. märts 2019, 09:27
Valged seinaplaadid, puidust töötasapinnad ning mustad ja metalsed detailid on endiselt populaarne valik köögis.Foto: kevin laminto / Unsplash
2019. aasta köögitrendide puhul kehtib reegel, et mida isikupärasem, seda parem. „Kui külalistel lähevad sinu uut kuldset valamut nähes silmad suureks, siis oled oma eesmärgi saavutanud!“ teab köögikujundaja.ee disainer Hiie Härm.

Värvidest tuleb taas kasutusele must, mida kombineeritakse pähkelpruuni tööpinna või kappidega ning kindlasti kuldsete käepidemetega. Samas ei kao kuhugi eestlaste lemmik, valge köök, mida täiustatakse sel aastal samuti kuldsete detailidega. Kasutatakse ka retroelemente köögitehnikast ja segistitest  kuni mööblini.

Valged seinaplaadid, puidust töötasapinnad ning mustad ja metalsed detailid on endiselt populaarne valik köögis.Foto: kevin laminto / Unsplash
Kuhugi ei ole kadunud ka industriaalstiilis elemendid nagu need vasksed segistid.Foto: Studio 7042 / Pexels
Menukate käsitöö kohvijookide valmistamiseks leidub igasuguseid imemasinaid. Foto: Jonathan Borba / Unsplash

Palju mängitakse ka köögi seintega, mis ei ole tingitud ainult praktilisusest, vaid on tänu erinevatele võimalustele muutunud omaette disainielemendiks. Materjalidest imiteeritakse jätkuvalt tööstuslikku: betoon- või vana roostes pinda. Mõlemal juhul saab kasutada töödeldud kvartskivi. Uudsena on kööki isikupära lisamas tööpinna materjal nimega terrazzo. See on tsementbetoonist valatud plaat, millesse on segatud dekoratiivset kivipuru. Terrazzo’t kasutatakse nii seintel kui põrandal.

Praegused köögitrendid soosivad isikupära.Foto: Mike Marquez / Unsplash
Valge ja avar köök sobib sama hästi seltskondlikuks koosviibimiseks nagu elutuba.Foto: Ryan Doka / Pixabay

Peamine märksõna on siiski avarus ja hubasus – köögist peab saama koht, kus koos olla ja tunda end sama mugavalt kui elutoas. Avaruse lisamiseks jäetakse aina enam ära ülemisi kappe või asendatakse need klaasriiulitega. Köögisaare ümber paigutatakse istmed nii, et söögitegemist saaks nautida ka koos suurema seltskonnaga.