Nipid

Parasjagu pähkleid teeb tervisele head! 

Toimetas Tuuli Mäemat, 29. märts 2019, 05:49
Pähklid on hea vahepala, kuid sobivad ka nii soolastesse kui magusatesse toitudesse.Foto: Maksim Shutov / Unsplash
Väikeses peotäies pähklites leidub ohtralt kasulikke rasvaineid, vitamiine ja mineraale. Siin hea ülevaade, milliseid pähkleid ja kui palju peaksid sööma.

 

Samal teemal

Mandel sisaldab palju kaltsiumi, E-vitamiini, valke ja kasulikke rasvu. Päevas soovitatav kogus 20 mandlit.
Brasiilia pähkel sisaldab palju valke ja seleeni. Päevas soovitatav kogus 10 pähklit.
India pähkel sisaldab palju aminohappeid, rauda ja valke. Päevas soovitatav kogus 15 pähklit.
Kreeka pähkel sisaldab palju omega-3 rasv- ja aminohappeid. Päevas soovitatav kogus 20 poolikut kreeka pähklit.
Sarapuupähkel ehk metsapähkel sisaldab palju E-vitamiini, kiudaineid ja B9 vitamiini. Päevas soovitatav kogus 20 pähklit.
Maapähkel sisaldab palju E- ja B9 vitamiini. Päevas soovitatav kogus 30 pähklit.
Pistaatsiapähkel sisaldab palju kaaliumi ja luteiini. Päevas soovitatav kogus 30 pähklit.

Nipid, et pähklid paremini seediksid:

  • Leota neid vees
  • Söö neid purustatult
  • Söö neid aeglaselt

Miks pähklid nii kasulikud on?

  • Nendes on palju mineraalaineid ja taimseid valke.
  • Pähklid on head tervislike rasvade allikad muutes organismi rasvade tasakaalu õigeks.
  • Pähklite söömine kaitseb veresooni ja aitab ennetada infarkti.
  • Sisaldavad palju kasulikke vitamiine: E, B, C.
  • Sisaldavad suures koguses kiudaineid.
  • Aitavad kaalu kontrolli all hoida.
  • Toetavad närvisüsteemi.

Kuidas pähkleid säilitada?

  • Hoidke neid külmkapis ja jälgige pakil olevat „parim enne“ kuupäeva.
  • Ostke poest kooritud pähkleid, need säilivad kauem. Vali pakend, mis on korralikult suletud. Lahtiselt ostetud pähklid tuleks märksa kiiremini ära süüa.

Pähkleid on hea panna ka näiteks kookide sisse. Valmista üks eriti pähkline porgandikook!

Retsepti autor Laura Strandberg

Kreemikattega porgandikoogis leidub mandleid ja Kreeka pähkleid.Foto: Laura Strandberg

Porgandikook:
700 g porgandeid
200 g mandleid
200 g Kreeka pähkleid
80 g jahu
2 tl kaneeli
veidi soola
250 ml oliiviõli küpsetamiseks
80 g pruuni suhkrut
50 g + 40 g valget suhkrut
4 muna
100 g kookoshelbed
võid koogivormi määrimiseks
Kreem:
500 g mascarponet
400 g toorjuustu
1 laim
Kaunistamiseks:
pekanipähkleid

 

Vaja läheb:

1. Koori ja riivi porgandid. Purusta kergelt mandlid ja Kreeka pähklid.

2. Sega kokku jahu, kaneel ja sool.

3. Mikserda suures kausis kokku õli ja pruun suhkur ning 50 g valget suhkrut. Lisa ükshaaval munad, samal ajal edasi mikserdades.

4. Lisa hulka riivitud porgandid ja purustatud mandlid ja pähklid ning kookoshelbed. Viimaks lisa kokku segatud kuivained.

5. Määri koogivorm võiga ja puista üle jahuga. Tõsta tainas vormi ja küpseta kooki 160kraadises ahjus 30 minutit. Kontrolli koogi küpsust keskelt noa või puutikuga.

6. Kreemi tegemiseks mikserda kokku toasoe mascarpone, toorjuust ja 40 g suhkrut, pigista hulka ühe laimi mahl.

7. Kata kook kreemiga ning kaunista pekanipähklite ja muude meelepäraste purustatud pähklitega!

 

Hea teada! Kui soovid veelgi tervislikumat kooki, asenda suhkrud 120 g vedela meega, ka toorjuustukreemis võid suhkru asemel kasutada mett.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
kadi.saar@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee