Kodu

Värske kraam sügavkülma: vaakumpakendaja tuleb appi! 

Tuuli Mäemat, 4. august 2019, 16:29
Värske kraami hoiustamisel on suur abi vaakumpakendajast, millega saab toidukraami pakendada nii karpidesse kui kottidesse.Foto: Megan Hodges/Unsplash
Suvisel ajal, mil soojaga kipuvad toiduained kiirelt riknema, tuleb appi imemasin – vaakumpakendaja. Kõigi ette kujutatavate asjade kõrval aitab see üllatuslikult pakendada ka kohvi ja matkatarbeid! Katsetasime, kuidas seade töötab.

Ajakirja Käsitöö tegevtoimetaja Liina Hergauk on enne toote testimist äraootaval seisukohal. Ühest küljest on tal olnud huvi vaakumpakendajat katsetada varemgi, teisalt on tekitanud selleks mõeldud kilekottide hulk vastumeelsust, sest need pole korduvkasutatavad ja koormavad seega keskkonda. «Minu õnneks selgus, et kottide kõrval saab asju pakendada ka karpidesse. See oli ka palju lihtsam kui kilega pusimine,» jagab naine positiivset üllatust.

Samal teemal

Sobib nii lihale kui ka tikkudele

Teine ahaa-elamus saabus Liina jaoks, kui tutvus põhjalikumalt vaakumpakendamise kasuteguritega – see pikendab paljude toodete säilivusaega lausa 2–4 korda. Näiteks liha, mis säilib sügavkülmas ligikaudu 6 kuud, on vaakumisse pakendatuna kasutuskõlblik 2–3 aastat. Jahu kehtivusaeg tõuseb õhukindlas pakendis samuti vähemalt poole võrra. Need tulemused on saavutatavad aga ainult siis, kui vakumeerid toiduained värskena!

Peale toiduainete annab vaakumpakendada ka muid tarvikuid, sh matka-, reisi- ja esmaabivarustust. Kiletatud tikud püsivad nii kindlalt kuivad ja sedasi on telklaagris tuld teha palju kergem. Samuti hoiab õhukindlalt pakitud varustus kotis ruumi kokku.

Mitmekülgne masin sobib ka hõbeda pakkimiseks, et ehted ja söögi riistad ajaga ei tuhmuks. Enne pakendamist tuleks hõbedast esemed aga katta paberkäterätiku või muu pehme materjaliga, et ümbriskott teravate nurkade vastas ei puruneks.

Vaakumpakendajaga annab peale toiduainete pakendada ka muid tarvikuid, sh matka-, reisi- ja esmaabivarustust. Foto: Stanislav Moshkov

Kuidas see käib?

Esmalt tuleb asetada vaakumpakendaja siledale ja kuivale pinnale. Kasutada saab nii rullis olevaid kui ka üksikkotikesi. Seejärel tuleb lõigata toiduained meelepärasteks tükkidest. Liina selgitab, et kui säilitatav toit ei täida kogu koti sisemust, võib servad kääridega lühemaks lõigata.

Söögimaterjal kotis, peab pakendi asetama masina vahele ja valima sobiva programmi. Peamine programmide erinevus seisneb selles, kui niiske on toiduaine ja kui palju on vaja seetõttu kotti vaakumisse tõmmata. Kuiva toiduaine tõmbab masin tugevasse vaakumisse. Mida niiskem ja vedelam toit, seda õrnemasse vaakumisse see minna võib.

Niiviisi saab säilitada ka suppe ja kastmeid. Siis peab aga jälgima, et kotisuu ja vedeliku vahele jääks vähemalt 5 cm vaba ruumi, et vakumeerimine õnnestuks. Vedelaid toiduaineid on soovitatav esmalt samas kotis sügavkülmutada ja alles seejärel õhukindlalt pakendada. Sama võib teha ka kala ja lihaga, et nende loomulik niiskus ja kuju paremini säiliksid.

Karbiga veel lihtsam

Pakendamiseks on mõeldud ka spetsiaalsed karbid, mille ava kaudu imeb masina voolik anumast õhu välja. Oluline on jätta karpi täites peale 2 cm tühja ruumi. Liinale meeldib, et karbile on hea märkida ka aega, millal toit pakendatud sai. Samuti asub kaanel nupp, mille abil saab konteineri kerge vaevaga lahti võtta. Naine hoiustas sedasi arbuusi, mis neli päeva hiljem avades oli sama värske kui pakki pannes. Ka till ja petersell püsisid vakumeerituna tavakülmikus sama krõmpsud kui äsja peenralt korjatuna.

Esmalt tuleb asetada vaakumpakendaja siledale ja kuivale pinnale. Kasutada saab nii rullis olevaid kui ka üksikkotikesi. Seejärel tuleb lõigata toiduained meelepärasteks tükkidest. Foto: Stanislav Moshkov

Vaakumpakendaja plussid ja miinused:
+ Pikendab toiduainete säilivusaega ning aitab hoida nende lõhna, värvi ja tekstuuri.
+ Sobib enamiku toiduainete pakendamiseks.
+ Sellega saab õhukindlalt ja puhtalt pakkida ka mittesöödavaid tooteid, näiteks matkakraami.
+ Imeb väga hästi õhu kottidest välja.
+ Pakendatud toidud säästavad ruumi külmkapis ja sügavkülmikus.
‒ Kilekotte ei saa taaskasutada.
‒ Masin teeb kõva müra.

Neid põhitõdesid tasub teada!

  • Hoiusta õiges külmiku osas. Õrna tekstuuriga toiduaineid, mis võivad kergemini sulada, tuleks hoida sügavkülmiku tagaosas, sest sealne temperatuur on stabiilsem kui ukse lähedal.
  • Sulata sügavkülmutatud toiduaineid külmikus. Toatemperatuuril sulatamist tasub kindlasti vältida toore liha, kala ja piimatoodete puhul.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
kadi.saar@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee