Kodu

Tee ise toormahla! Aeglane mahlapress pigistab viljadest välja viimse kui vitamiini! (2)

Helen Serka-Sanchez, 8. september 2019, 12:18
Mugav ja kiire viis puu- ning köögiviljade nautimiseks on teha neist toormahla.Foto: rawpixel / Pixabay
Mugav ja kiire viis puu- ning köögiviljade nautimiseks on teha neist toormahla. Uurime, kuidas töötab aeglane mahlapress, mis lubab pakkuda eriti vitamiinirikast jooki, ja mida masinavalikul silmas pidada.

Toormahlaentusiast Veljo Värava (43) on kogenud toormahlade head mõju. Õigest toorainest kombineeritud mahlast saab mõnusa energialaengu ja kaovad üleliigsed kilod. «Ostsin Matstone’i mahlapressi aasta tagasi ja siis tegin toormahla kaks kuud iga päev. Selle ajaga kaotasin seitse kilo,» rõõmustab mees. Valitud mahlapressini jõudis Veljo põhjaliku eeltöö tulemusena.

Esimene katsetus
Vahepeale mahtusid katsetused ka Köningi mahlapressiga, mille kasutamine polnud väga mugav. Masina kõik osad nägid välja väga kvaliteetsed ja võimsust oli tervelt 400 W, kuid mahla tegemisel tundus masinal jõudu siiski vähevõitu. «Mootori töö kergendamiseks saab küll kõik viljad peeneks hakkida, kuid sellisel juhul läheb eeltöö liiga pikaks ja tülikaks. Samuti jäid kiulisemad viljad,
nagu lehtkapsas ja ananass, masinasse kinni, mis nõudis pressimise vahepeal seadme puhastamist,» meenutab Veljo.

Põhjalik eeltöö
Nii hakkas mees uurima teisi presse, mida kohalikes kauplustes ja veebipoodides pakuti. Peagi sai selgeks, et meie elektroonikapoodides n-ö aeglasi mahlapresse väga polegi – oli küll kalleid tippklassi masinaid, kuid sellist ta ei soovinud. Kallim masin ei pruugi alati ju parem olla. Veljole oli oluline, et pressifirmal oleks pikk tootmisajalugu, mis tagaks stabiilse kvaliteedi. Seega otsustas ta tellida internetist veidi odavama Kellele Lõuna-Korea päritolu Matstone’i aeglase mahlapressi. Boonusena on Matstone’i masin köögikombainile omaselt mitmefunktsiooniline: sellega saab peale mahlategemise valmistada ka jäätist, püreesid, sojapiima ning jahvatada viljateri ja pähkleid.

Saab hakkama iga tööga
Veljo valis just selle seadme, sest temas tekitas usaldust toote pikk garantiiperiood: 12 aastat mootorile ja viis aastat osadele. Peale garantiiaja oli tema jaoks oluline masina ostnute tagasiside – kõrgelt kiideti pressi kasutusmugavust. Ta järeldas, et press on lihtsalt kokkupandav ja lahtivõetav. Nii ei pea asjatult aega raiskama erinevate osade kokkuklapitamisele. «Kuigi jupid tunduvad robustsed, on neid väga lihtne kokku sobitada, jõudu kasutama ei pea,» on mees rahul. Matstone’i mahlapressil liigub «tigu» horisontaalselt. See tähendab, et masin sobib neile, kes tahavad mahla pressida erinevatest rohelistest lehtedest nagu nisuoras, lehtkapsas vmt. Ta lisab, et mootoril on võimsust vaid 160 W, kuid pressimisjõudu väheks ei jää. Seade saab hakkama nii tervete porgandite kui ka lehtkapsarootsudega. Samuti oli Veljole võtmekoht otsustamisel lubadus, et pärast pressimist on aparaati ka lihtne puhastada. «Tõesti! Pressil on vähe osi ja nende puhastamine on mugav ning kerge.»

Matstone Advance 6 in 1 Juicer Võimsus: 160 W Kaal: 6,6 kg Hind: 213 €, AmazonFoto: tootja

Samal teemal

Plussid ja miinused
+ Kompaktne masin, mida on hea hoiustada.
+ Purustab ka väga kiulised viljad, näiteks ananassi ja rohelised lehed.
+ Lihtne kokku panna ja puhastada.
+ Palju funktsioone – saab valmistada mahla, püreed, pähklivõid, jäätist, jahvatada teri.
+ Vaikne.
+ Võrreldes tavalise mahlapressiga saab rohkem mahla.
-/+ Töötab aeglaselt.

Miks just aeglane mahlapress?
Tootjad lubavad, et aeglase mahlapressiga tehtud mahla jääb alles rohkem vitamiine, ensüüme ja mineraale. Samuti ei toimu aeglasel pressimisel oksüdeerumist. Nimelt liigub tavalisel tsentrifugaaliga mahlapressil tera kiirelt riivides, mille tõttu tekib töötlemisel kuumus ja suur lõikepind laseb juurde rohkem hapnikku. Kuumuse ja hapniku tõttu hävivad nõnda mahla tehes mitmed vitamiinid.

Roheline toormahl
Veljo jagab head mahlakombinatsiooni, kus on tasakaalus suhkrud ja kiudained. Samuti annavad need saadused suure koguse mahla.

Vaja läheb:

  • 2 pikka kurki
  • kimp varssellerit
  • 1 sidrunit
  • 2 Granny Smithi õuna
  • kimp tumedaid lehtjuurvilju, nt lehtkapsast, võililli, spinatit vms

Tee mahla nii:
1. Pese, puhasta ja tükelda viljad. Juhul kui kasutad maheõunu, pole neid vaja koorida.
2. Pista saadused ükshaaval masinasse.
3. Joo toormahla kohe pärast valmistamist!

Retsepti järgi saad 1 liitri mahla.

Hea teada!

  • Pressimiseks sobivad viljad. Mahla pressimisel on oluline, et kiulised puu- ja juurviljad oleksid värsked ning kõvad. Pehmed õunad ja pirnid ei sobi, sest siis tuleb masinast välja pigem vahutav mehu.
  • Miks just selline retsept? Kõik armastavad magusaid puuviljamahlu, kuid paraku on neis vähe kiudaineid ja palju suhkruid, mis tõstavad kiirelt veresuhkrutaset ja põhjustavad hiljem tühjakõhutunnet. See retsept on hea kombinatsioon saadustest, mis hoiavad ära veresuhkrutaseme liigse kõikumise.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
kadi.saar@nipiraamat.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee