Blogid

Vürtsi jahedatesse päevadesse: taihõnguline toekas nuudlisupp kosutab ja soojendab  

Blogi Jazzinokitchen, 18. september 2019, 15:42
Taihõnguline toekas nuudlisupp laksa tuleb parim, kui valmistad vürtsipasta ise.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Taihõnguline toekas nuudlisupp laksa tuleb parim, kui valmistad vürtsipasta ise. Tšillised karrid aitavad korralikult seest soojaks saada, isegi kui õues vaheldub paduvihm rahehoogudega.

Laksat sobib teha nii krevettide kui ka muude mereandide, kala, tofu ja ka kanaga. Vali oma lemmik ning seejärel vastavalt lisandile ka sobiv puljong: kala ja mereandide juurde võimalusel kalapuljong, kuigi köögiviljapuljong sobib ka, ning kana puhul kanapuljong.

Kui sul vürtsipasta valmistamiseks aega ei jagu, võid kasutada ka valmis rohelist karripastat. Galangali, sidrunheina jms soovitan kaasa osta või paluda sõpradel tuua Taist või mujalt Kagu-Aasiast, kus neid müüakse väga odavalt iga nurga peal. Sügavkülmas säilivad need kenasti ning saad oma karridele-laksadele hoopis värskema ja autentsema meki kui poevürtse kasutades. Kuigi osad retseptid soovitavad galangali inveriga asendada, siis Tais kokakoolis loeti mulle sõnad karmilt peale, et seda ei tohiks kindlasti teha, sest viib lihtsalt maitsed tasakaalust välja. Parem siis juba galangal lihtsalt ära jätta.

Taihõnguline toekas nuudlisupp laksa tuleb parim, kui valmistad vürtsipasta ise.Foto: Blogi Jazzinokitchen

Roheline laksa (viiele):

  • vali lisand: 400 g tooreid hiidkrevette, 300 g kalmaarirõngaid, 300 g lõhefileed, 300 g tofut või 2 kanafileed
  • 3 dl puljongit (vastavalt kas kala-, köögivilja- või kanapuljongit)
  • 400 g brokoliõisikuid
  • 300 g rohelisi ube
  • 200 g suhkruheinakaunu
  • 200 g lapikuid riisinuudleid
  • praadimiseks (kookos)õli
  • serveerimiseks mungube, laimisektoreid, soolata röstitud maapähkleid, värsket koriandrit

Vürtsipasta:

  • 1 sidrunheinavars
  • poole pöidla pikkune jupp galangali
  • poole pöidla pikkune jupp värsket ingverit
  • 2 tl krevetipastat või 4 sl kalakastet
  • 2-3 rohelist tšillit
  • 4 kaffirlaimilehte
  • 1 väike sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 0,5 tl kurkumit
  • 0,5 tl jahvatatud koriandrit
  • 0,5 tl vürtsköömneid
  • 2 sl (kookos)õli

Valmista pastat nii:
Löö sidrunheinavart lõikelaual noa lapiku küljega paar korda tugevalt, et mahlad n-ö liikuma saada. Lõika pooleks, pane pool kõrvale. Koori ingver, sibul ja küüslauk. Suru küüslauk noa lapiku küljega katki ning lõika pooleks. Haki jämedalt pool sidrunheinavarrest, sibul, ingver ja tšilli. Mõõda kõik ained, välja arvatud õli blenderisse ja surista läbi. Lisa õli ja blenderda ühtlaseks pastaks.

Valmista laksat nii:
Keeda riisinuudlid pakil olevate juhiste järgi, nõruta ja loputa külma vee all. Jäta ootele.
Laksa jaoks kuumuta pannil veidi õli ning lisa laksapasta. Prae paar minutit. Lisa seejärel kas tofu või kana ning prae veel minutike. Vala peale puljong ja kookospiim ning lisa potti ka teine pool sidrunheinast. Lase umbes viis minutit podiseda. 
Seejärel lisa brokoli, oad ja hernekaunad ning kuumuta veel 2-3 minutit. Kui kasutad krevette, kalmaarirõngaid või kalafileed, siis lisa need nüüd ja tõsta kohe pott tulelt. Supi kuumus küpsetab mereannid valmis.
Tõsta igasse kaussi nuudleid, peale kulbiga suppi ning serveeri mungubade, maapähklite, laimisektorite ja värske koriandriga.

Allikas: Blogi Jazzinokitchen

Samal teemal

24. juuli 2019, 13:59
BLOGI | Lihtne 10 minuti lõuna: tšilline supp tofu ja köögiviljadega
29. mai 2019, 07:36
BLOGI | Põhjata suvikõrvitsa-tomatipirukas
17. aprill 2019, 16:20
BLOGI | Lihtsalt valmivad tomati-juustu miniquiche'id